Skip to content

Vakmanschap > vormsnoei

Topiary, kegels, heggen en wolken

Al eeuwen trachten wij de natuur te reguleren en cultiveren. Dit komt het mooist tot uiting in vormsnoei. Vele tuinstijlen worden gekenmerkt door het in vorm knippen van hagen, hegjes en topiary (snoeivormen). Tijdens de Barok waren de buxusparterres, berceau’s en hoge geschoren hagen karakteristiek. Tijdens de Arts & Craft werden grote gesnoeide taxus- en buxusvormen opnieuw geïntroduceerd als groene beeldhouwwerken in de weelderige cottagetuinen. Vanaf het einde van de twintigste eeuw was er sprake van een revival van de buxushaagjes, mogelijk beïnvloedt door de reconstructie van de geometrische tuinen bij paleis Het Loo.

Onze tuinen bevatten verschillende vormen van snoeikunst. Vrije vormen, structurerende hagen als kaders of reusachtige taxuswolken geven structuur aan de ontworpen tuincompositie. Daarbij kunnen wij ook te ver uitgegroeide monumentale hagen weer modelleren tot een aansprekende golvende omkadering. Onze erfgoedhoveniers zijn bedreven in het hanteren van de snoeischaar en zorgen dat deze sculpturale elementen voor u strak in vorm worden gehouden.

Enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden kunt u vinden bij landgoed Het BuitenhofHuize Bergkwartier of Huize Thea.

Leifruit, hoog- en laagstam boomgaarden, en de inzet van gecertificeerde Treeworkers

Onze erfgoedhoveniers zijn gecertificeerd om leifruitbomen en hoogstamboomgaarden te snoeien. Daarnaast kunnen zij bomen op een veilige wijze snoeien of indien noodzakelijk verwijderen.

Daarnaast werken wij samen met vakkundige en geschoolde Treeworkers om gespecificeerde snoeiklussen te klaren. Indien gewenst stellen wij tevens rapportages op om de toekomstwaarde van boomopstanden vast te stellen. Hiervoor werken wij nauw samen met ons kennisnetwerk uit de Vereniging van Erfgoedhoveniers.

Back To Top