Skip to content

KNMI

Het Koninklijk Nederlands Metereologisch Instituut (KNMI) in De Bilt is gevestigd op de voormalige buitenplaats De Koelenberg. Haar geschiedenis beslaat een zeer indrukwekkende periode van 883 jaar.

Het ensemble toont een brede dwarsdoorsnede van verschillende architectuurstijlen, die varieert van 19e eeuwse neo-classicisme en chaletstijl tot brutalistische beton-architectuur en futuristisch postmodernisme. Zowel de meettoren ‘Kopspijker’ als het lange werkgebouw functioneren als landmark naar de omgeving, waarmee het complex zich als internationaal kenniscentrum en wetenschappelijk onderzoeksinstituut etaleert.

Debie & Verkuijl heeft van dit fascinerend complex de historisch-ruimtelijke karakteristiek inzichtelijk gemaakt, en die vertaald in een cultuurhistorische waardering. Momenteel stelt D&V een beheervisie op, zodat met een praktisch handvat de kwaliteiten van het terrein worden verbeterd als basis voor het toekomstig beheer.

Back To Top