skip to Main Content

Herinrichting Werkkwartier

Fort Blauwkapel is één van de grootste forten van de Hollandse Waterlinie, gebouwd tussen 1818 en 1821 nabij de stad Utrecht. De opdrachtgever wenst verdere vergroening van het stenige binnenterrein van het Werkkwartier als aansluiting op de omliggende vestingwallen.

De unieke lay-out van fort blauwkapel biedt inspiratie voor de herinrichting van het Werkkwartier. Met de centraal gelegen Kapelweg is er een cultuur- en natuurzijde op het fort ontstaan. Deze tweedeling en de diverse richtingen van de gebouwen bepalen de ordening voor het nieuwe ontwerp. D&V benadrukt met lineaire incisies in de verharding de hoofdrichting parallel aan het monumentale barak. Deze uitsneden worden met vaste planten ingevuld. Repeterende haagsculpturen in de vormentaal van het bastion creëren een overgang naar de vestingwallen.

Back To Top