Skip to content

Ontwerp voor de Agterste Tuin bij landgoed Zuylestein, Leersum

Al eeuwenlang siert landgoed Zuylestein tussen Leersum en Amerongen de westflank van de Utrechtse Heuvelrug. De basis van deze zeventiende-eeuwse Hollandse Renaissance aanleg is tot op vandaag de dag nog aanwezig. Uniek voor Nederland, omdat de meeste Renaissance tuinen verloren zijn gegaan door de omvorming naar de landschapsstijl.

Om het vervaagde Renaissance ontwerp van de binnentuin van Zuylestein weer eervol te herstellen, zijn er sinds 2012 verschillende stappen ondernomen. Zo heeft Debie & Verkuijl al eerder een herstelvisie voor de sterrenbossen met haar lanenstelsel opgesteld en is er in 2013 een nieuw ontwerp gemaakt voor de moestuin op basis van de Stoopendaal gravure uit 1710. De moestuin is in 2015 aangelegd.

Afgelopen jaar heeft Debie & Verkuijl ook voor de Agterste Tuin een restauratieplan gemaakt, wederom gebaseerd op de Stoopendaal gravure. Het resultaat is een tuin die het historische Renaissance ontwerp in ere houdt met een moderne knipoog. De centraal gelegen ronde vijvers in de tuin zijn, net als de sierranden rondom de grasparterres, eigentijds vormgegeven.

Back To Top