Huize Scheybeeck, Beverwijk (1584)

In opdracht van de gemeente Beverwijk heeft Debie & Verkuijl een (tuin)historisch onderzoek naar de Rijksmonumentale buitenplaats Scheybeeck te Beverwijk uitgevoerd en een waardestelling opgesteld. Het van origine in Hollandse renaissancestijl aangelegde buitenverblijf vervult al vier eeuwen een representatieve functie voor haar eigenaren, de Amsterdamse elite en haar invloedrijke bestuurlijke functionarissen. De positionering van het huis aan de beek is kenmerkend voor de situering van buitenplaatsen in het Kennemerlandschap. Gelijktijdig is Scheybeeck afwijkend door haar gedraaide plaatsing haaks op de Heerewech en haar groei in zuidelijke richting, waarmee zij de entree van Beverwijk bepaald. 

Ten tijde van de achttiende-eeuwse geometrische aanleg werd aan de voorzijde van het huis een ganzenvoet met drie zichtlanen aangelegd. In de huidige landschappelijke aanleg zijn deze nog steeds herkenbaar: het toegangspad naar de Velserweg, het zicht over de slingervijver en het pad over de vlotbrug. De achterzijde van het huis, vanuit de koepelkamer, had eveneens drie bepalende zichtlijnen; naar het koetshuis, over de geschulpte vijver en naar de open akker. De tuin werd vanaf 1780 omgevormd naar de landschapsstijl en kreeg circa 1865 haar grootste wijziging door de aanleg van een slingervijver met lommerijke wandelpaden rondom. Een groot deel van deze elementen is nog steeds bepalend voor haar kenmerkende karakteristiek.

De opgestelde waardestelling zal de basis vormen voor de toetsing door de monumentencommissie van een inrichtingsplan van derden voor de directe omgeving van Huize Scheybeeck.

(grootte ca. 5 ha., onderzoek 2015, opdrachtgever gemeente Beverwijk)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it