Rijksmonumentale Boerderij, Nieuw Loosdrecht (1637)

Hollandse tradities in ere gehouden

Na een grondige restauratie van de monumentale boerderij is een passend tuinontwerp gemaakt waarin de authentieke sfeer op een boerenerf wordt benadrukt. De inrichting benadrukt zowel het historische - als hedendaagse gebruik van de bebouwing. Het achtererf is herkenbaar door een verharding van veldkeien en de oude boomgaard is deels hersteld. Het hedendaagse gebruik komt tot uiting in de zijtuin waar de woonfunctie van de boerderij, zichtbaar in de nieuwe raampartijen van de deel, is doorvertaald in een eigentijdse verblijfsruimte met een rechthoekige vijver. 

Een nieuw toegangspad verduidelijkt de ligging naar de voordeur waarin de monumentale esdoorn weer een prominente plek heeft gekregen. De oude taxushaag is gehandhaafd waarbij de voortuin sober is ingericht met een gazon dat omkaderd wordt met rododendrons en hortensia’s langs de voorgevel. Het oorspronkelijke  toegangspad, dat al op het Kadastraal Minuutplan van 1811 vermeld wordt, is gehandhaafd en wordt in de voortuin met twee leilindes gemarkeerd en is aan de achterzijde behouden en ontsluit het achtergelegen weitje met boomgaard.

De historische bestratingsmaterialen, zoals ingelegde veldkeien, oude waaltjes en kasseien, het gebruik van nostalgische fruitrassen zoals mispel- en moerbeibomen, en buxus- en beukenhagen benadrukken de landelijke sfeer.

Ondanks de drastische wijziging van de omgeving en de transformatie van de boerderij tot comfortabel woonhuis, is de geschiedenis van deze plek nog sterk aanwezig. Het boerenerf heeft met respect voor de historie een hedendaags uiterlijk gekregen. 

(1.100 m² uitgevoerd in 2006, particuliere opdrachtgever)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Landschappelijke ontginning aan de Oud-Loosdrechtsedijk

De rijksmonumentale boerderij met L-vormige plattegrond ligt aan de Oud-Loosdrechtsedijk en haar markante middeleeuwse stervormige ontginningspatroon.

De situatie op het Kadastraal Minuutplan van 1811 geeft rondom de boerderij met bakhuis, plaats en twee schuren drie boomgaardpercelen aan. Een lang pad ontsluit het achterliggende bouwland. Opmerkelijk is de vorm van de voortuin, die tot in 1996 nog aanwezig was. Het perceel was overeenkomstig de Loosdrechtse stervorm karakteristiek taps toelopend.

Op de Topografische Militaire Kaart van 1906 zijn de boomgaarden rondom het erf verdwenen. Het buurperceel heeft wel nog een boomgaard.

De Topografische Kaart van 1992 toont de dorpsuitbreidingen die in de 20e eeuw zijn doorgevoerd. Loosdrecht breidt daarbij aanzienlijk uit waarbij een nieuwe woonwijk ten zuiden van het perceel verrijst dat ontsloten wordt met een nieuwe weg die het oorspronkelijke bouwland doorsnijdt en drastisch verkleind. De middeleeuwse ontginningsloot is gedempt ten behoeve van deze nieuwe ontsluitingsweg; de boomgaarden zijn afgesplitst en als bouwkavel verkocht.