Lanenstelsels als Gelderse identiteit

Onderzoek naar de laanstructuren in de Veluwezoom, Graafschap en IJsselvallei

In opdracht van de Provincie Gelderland is Debie & Verkuijl op zoek gegaan naar de identiteit van Gelderland met de Gelderse lanen uit het stadhouder tijdperk als leidend element. De lanen zijn gerelateerd aan de historische buitenplaatsen en landgoederen, maar hun verschijning heeft ook een direct verband met het landschap waarin ze gesitueerd zijn. Debie & Verkuijl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het Gelderse landschap en zijn eigenschappen om op deze manier een relatie te kunnen leggen met de Stadhouderlijke landontginningsideeën, zoals de aanleg van lanenstelsels. Daarvoor is de oorsprong en eigendomssituatie van de buitenplaatsen en landgoederen bekeken zodat een onderverdeling gemaakt kon worden naar het Stadhouderlijk hof, de hofkring en de stedelijke elite. Deze categorisering bepaald de karakteristieke aanleg van lanenstelselsen geeft de Provincie Gelderland een mooie aanleiding om toekomstige ontwikkelingen aan op te hangen.

 

(grootte 132.000 ha, onderzoek 2015, opdrachtgever Provincie Gelderland)

 

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Dit Gelders project maakt onderdeel uit van de pilot waarbij in drie provincies elk 3 lanenstelsels worden onderzocht met een totaal van negen objecten. Dit wordt uiteindelijk uitgerold in Nederland en het buitenland naar een totaal van 27 objecten. Het project is mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

In het kader van dit onderzoek geven we regelmatig lezingen of voordrachten. Zo hebben we onder andere deelgenomen aan het symposium op paleis Het Loo en worden op verschillende buitenlandse congressen de onderzoeksresultaten gepresenteerd.