Kasteel Blankenberg, Cadier en Keer (1825)

Formele vijvers als fraaie toevoeging in het landschapspark

Sinds 2010 heeft kasteel Blankenberg, dat geruime tijd leeg stond, een nieuwe bestemming gekregen als R.K. Grootseminarie Redemptoris Mater van het Bisdom Roermond. Het seminarie is één van de twee priesteropleidingen van het bisdom, naast het diocesaan grootseminarie Rolduc te Kerkrade.

Om het kasteel geschikt te maken als woonverblijf voor internationale studenten, staf en vrijwilligers is het kasteel grondig gerenoveerd.

Om te voldoen aan eisen betreffende de brandveiligheid diende in de directe nabijheid van het kasteel een extra bluswatervoorziening aangelegd te worden. Direct voor het kasteel is een symmetrische vijver aansluitend op de formele classicistische gevel ontworpen. De landschappelijke aanleg van het omliggende park is zoveel mogelijk in tact gelaten, dichter bij het kasteel is de overgang echter meer formeel ingericht. Dit resulteerde in twee rechthoekige bassins met een hardstenen rand die met een halfrond in het midden geaccentueerd worden.

(grootte 13.900 m², ontwerp en vergunningstraject 2012-2013, aanleg 2013)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Historie

In 1371 wordt Blankenberg al in geschriften vermeld. Het huidige drie verdiepingen tellende hoofdgebouw werd rond 1825 in opdracht van de Maastrichtse regentenfamilie Pichot de Plessis gebouwd. Tussen 1856 en 1863 liet de Luikse regentenfamilie De Chestret de Haneffe het kasteel ingrijpend verbouwen, waarbij onder andere de twee hoekpaviljoens verrezen en een middenrisaliet met fronton aangebracht werd. Vermoedelijk lieten zij ook het park in landschapsstijl aanleggen. Tot die tijd was het kasteel met boomgaarden omgeven.

Vanaf 1904 werd het kasteel als klooster in gebruik genomen door de Franse broederschap van St. Blasius en later door de Zusters van het Arme Kind Jezus. Sinds 1972 fungeerde het als bejaarden- en verpleegoord voor religieuzen. Rond 1999 volgde uitbreiding met een westelijke nieuwbouwvleugel en werd een deel van de parkaanleg gewijzigd door Tan Tuin Architectuur te Nuth. In 2004 werd het kasteel overgenomen door het Ziekenhuis Maastricht en verhuisden de nog aanwezige zusters naar Huize Loreto te Simpelveld. Het pand deed vervolgens tot 2009 dienst als verzorgingshuis voor leken.

Seminarie Redemptoris Mater

In 1987 is het eerste seminarie ‘Redemptoris Mater’ in Rome opgericht. Op dit moment zijn er 75 soortgelijke seminaries in de hele wereld, waaronder hoofdsteden als Londen, Madrid, Warschau, Wenen Sydney, Brasilia etc. In 2003 werd het grootseminarie Rolduc door de Roermondse bisschop Frans Wiertz opgericht. De filosfisch-theolgische studie vindt samen met andere kandidaten van het Bisdom in Kerkrade plaats. Blankenberg is de locatie waar de rest van de theologische vorming zal plaatsvinden.