(Inter)nationaal Laanonderzoek

Klassieke Italiaanse architectuurprincipes in Nederland 

Debie & Verkuijl verricht onderzoek naar lanenstelsels uit het stadhouderlijke periode. Deze lanenstelsels beschouwen wij als eerste stedebouwkundige ontginningen en vormen belangrijke structuurdragers in ons landschap. Met drie provincies en negen geselecteerde objecten als voorbeeld wordt een doorsnede van het Nederlandse landschap gemaakt om lanen te analyseren, categoriseren en het steeds verder verdwijnen van deze stelsels te actualiseren. De eerste grote stap is gezet in de Provincie Gelderland, waar in drie regio’s; Gelderse zoom, Graafschap en de IJsselvallei, het netwerk van lanen is onderzocht. Dit alles met mooie en verrassende uitkomsten: veelbelovend voor de andere regio’s! Ontwikkeling door herstel en beleving van de Stadhouderlijke lanenstelsels in de Provincie Gelderland biedt volgens Debie & Verkuijl dan ook een zeer breed cultureel perspectief.

Het project wordt ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds, en is een opmaat om te komen tot een internationale vergelijking van meerdere lanenstelsels in Nederland, Duitsland, België en Groot Brittannië.

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Eerste stap in Gelderland

In opdracht van de Provincie Gelderland is Debie & Verkuijl op zoek gegaan naar de identiteit van Gelderland met de Gelderse lanen uit het stadhouder tijdperk als leidend element. De lanen zijn gerelateerd aan de historische buitenplaatsen en landgoederen, maar hun verschijning heeft ook een direct verband met het landschap waarin ze gesitueerd zijn. Meer over dit project kunt u hier lezen.