Entreegebied Von Gimborn Arboretum, Doorn (1929)

Een bijzonder entreegebied voor de nationale collectie loof- en naaldbomen

De eerste ontwerpschets is vermoedelijk door Von Gimborn zelf gemaakt. Rond circa 1929 maakt de tuinarchitect G. Bleeker een nieuw ontwerp dat enkele belangrijke verbeteringen laat zien. Het terrein is overzichtelijker ingedeeld. Vanuit het geplande woonhuis leiden zichtlijnen in een passermotief de blik richting het nabijgelegen kasteel Sterkenburg. Uiteindelijk wordt vanwege financiële tegenslag slechts 27 hectare van het park aangelegd. Ook het woonhuis wordt nooit gebouwd. Van 1966 tot 2010 is het arboretum eigendom van de universiteit Utrecht. Wegens bezuinigingen is het arboretum overgedragen aan de Stichting Von Gimborn Arboretum. Debie & Verkuijl heeft voor deze stichting belangeloos een ontwerp getekend.

De historische ontwerptekeningen vormden een belangrijke inspiratiebron voor de nieuwe inrichting. De dichte omwalling en beplantingsstructuur in het ontwerp uit 1929 van tuinarchitect Gerard Bleeker benadrukken de opzet van het arboretum als groene enclave. Ook de historische schelpvormige padenstructuur wordt in het entreegebied voortgezet met glooiende esdoornhagen. Het parkeerterrein wordt hierdoor verrassend speels ingedeeld. Als smaakmaker zal het entreegebied tevens een nieuwe prunuscollectie herbergen.

(grootte 4.500 m², ontwerp 2011, opdrachtgever Stichting von Gimborn Arboretum)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Verzameldrift begin 20e eeuw

In 1924 koopt de Duitse textielmagnaat Max Th. H. von Gimborn een terrein van 47 hectare aan voor het stichten van een arboretum. Daarvoor had Von Gimborn in Zevenaar ervaring opgedaan met het aanleggen van een arboretum. De zware kleigrond van Zevenaar was echter niet geschikt voor het aanleggen van een collectie naaldbomen. De bosrijke omgeving van Doorn bood hiervoor betere omstandigheden.