Pastorie, Gendringen (1870-1900)

Herstel historische tuinaanleg

Restanten van een historische tuinaanleg waren nog duidelijk herkenbaar bij het eerste bezoek aan deze monumentale neoclassicistische pastorie (ca. 1870-1900) met koetshuis (1830). Een rondlopend pad met ovaal gazon in de voortuin vormde de aanleiding om nader onderzoek te doen naar het oorspronkelijk ontwerp. Op basis van een zorgvuldige terreininmeting en tuinarcheologisch onderzoek is de oude structuur gereconstrueerd. Deze gegevens hebben samen met een ontwerpstudie van vergelijkbare tuinontwerpen, oude ansichtkaarten en archieffoto’s tot dit nieuwe tuinontwerp geleid.

De tuin heeft niet langer haar oorspronkelijke grootte van drie en een kwart hectare, waardoor een totale restauratie niet mogelijk was. Vanwege de aanleg van twee wegen en de bouw van een schooltje is de kavel versmald tot een halve hectare. De omliggende beplanting was tevens veel te ver uitgegroeid en diende nodig terug gebracht te worden tot een hanteerbare tuinafscheiding.

(grootte 5.105 m², ontwerp 2014, particuliere opdrachtgever) 

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Ontwerp

 

De tuin is in landschapsstijl ontworpen, waarbij zowel in de achter- als in de voortuin rondlopende slingerpaden zijn aangebracht die grotendeels de teruggevonden contouren volgen. Om ruimte voor een moestuin aan het einde van de achtertuin te creëren, zijn een deel van de achterliggende bosschages gerooid en vervangen door een beukenhaag zodat de tuin ruimtelijk vergroot werd. De rondlopende padenstructuur omvat op een harmonieuze wijze de nieuwe moestuin.