Ingenieurswoning Zuidergasfabriek Amsterdam (1912)

Restauratie en herbestemming Ingenieurswoning Zuidergasfabriek

Het monumentale pand werd door de gemeente Amsterdam middels een openbare prijsvraag te koop aangeboden, aan de meest geschikte partij. Zowel voor het pand als de tuin was een restauratie vereist. Tevens werd een nieuwe bestemming gezocht. Debie & Verkuijl heeft samen met Stadsherstel Amsterdam (de eigenaar), Katelijne van Wensen (de huurder) en Emma Architecten het winnende ontwerp gemaakt. Zowel het pand als de tuin zijn in volle glorie hersteld. U kunt het artistiek horecacafe-restaurant tHUIS aan de AMSTEL dagelijks bezoeken en onder het genot van een hapje of drankje van het resultaat te genieten.

Op basis van de gevonden archieftekeningen is de padenstructuur van de tuin hersteld. Het monumentale smeedijzeren hek is gerestaureerd en het verdwenen toegangspad is weer teruggebracht, zodat het poortje haar functie weer vervuld. Het huis staat verhoogd ten opzichte van de omliggende tuin. Dit is benadrukt door rondom gemetselde trapjes en tuinmuurtjes te plaatsen die als zitrand gebruikt worden. Passend bij het tijdsbeeld is het terras rondom de woning, met flagstones bestraat. De paden zijn van gebroken grind en geven het geheel een informeel karakter. Kleurige uitbundige vaste plantenborders rondom verzachten het verhoogde terras. De tuin wordt ingekaderd met beukenhagen en taxussnoeivormen. De heesterbeplanting is met historische soorten als struikganzerik, althaeastruik, toverhazelaar en boerenjasmijn ingeplant.

(foto's Paulien Varkevisser)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Historie

In 1910 werd de Ingenieurswoning gebouwd als onderdeel van de tussen 1907 en 1913 ontwikkelde Zuidergasfabriek. De tuinaanleg werd op 17 februari 1911 met een bestek aanbesteed, de totale parkaanleg rondom de verschillende dienstgebouwen werd pas in 1913 afgerond. Tot midden '60er jaren werd het pand bewoond door de verschillende directeuren en hun gezinnen. Na de overschakeling van kolengas op aardgas in 1965 werd de Zuidergasfabriek overbodig en werden nieuwe functies aan het terrein toegevoegd. In 1989 werd het grootste deel van het voormalige gasfabrieksterrein in gebruik genomen door het Gemeentelijk Energiebedrijf (nu: NUON/Alliander).