Boerenerf, Den Burgh (1859)

Verrassend eigentijdse invulling bij een boerenerf

De traditionele inrichting van een boerenerf is teruggebracht en biedt tevens ruimte voor het nieuwe gebruik als restaurant. Het voormalige toegangspad verbindt voor- en achtererf met elkaar, wordt met een kastanjelaan gemarkeerd en is tevens functioneel ingericht als parkeerzone. Materialisering is afgestemd op tradities en nieuw gebruik. Grind en oude gebakken klinkers zijn gecombineerd met betonnen veeroosters en stelconplaten, waardoor het geheel een robuuste uitstraling krijgt.

De voortuin is met gras en traditionele plantvakken ingericht. Achter de boerderij is op robuuste stelconplaten en een grindplein parkeren mogelijk. De zijtuin met kruiden/moestuin met boomgaard heeft een eigentijdse invulling gekregen. Lineaire bloem- en kruidenbedden wisselen elkaar met gras af. Hiertussen ligt het sfeervolle hoofdterras van het restaurant. De kop van de boerderij heeft een intiem terras dat kleinschalig is en omzoomd wordt met twee monumentale leilindes en een traditionele boerenborder.

(grootte 5.300 m², ontwerp 2011, uitgevoerd door derden 2012, opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam, foto's Paulien Varkevisser)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Traditionele boerenplanten

De bloemenborders rondom het terras bestaan uit een eigentijdse vaste plantencombinatie van siergrassen gecombineerd met zonnehoed, kruisdistel, beemdkroon, ijzerhard, ereprijs, pimpernel en hemelsleutel.
De boerenborders bevatten meer traditionele soorten zoals schoenlappersplant, fuchsia's, vlambloem, elfenbloem, judaspenning en hartlelie.
Het zijvak langs de voortuin bevat eerlijke boerenheesters zoals sierframboos, kardinaalsmuts, hortensia's, sneeuwballen en natuurlijk seringen en sierrozen.
Verder is er een paardenkastanjelaan langs het toegangspad terug gebracht. Zijn er moerbei-, peren- en appelbomen aangeplant en liguster- en esdoornhagen aangeplant passend bij een Hollands boerenerf.