Huize De Bijenschans, Hilversum (1919)

Een majestueus ontwerp van tuinarchitect D.F. Tersteeg

Huize De Bijenschans is in 1917 gebouwd volgens een ontwerp in Expressionistische stijl van architect A.H. Wegerif. De omliggende tuin is in 1918 in de Architectonische Stijl ontworpen door de befaamde tuinarchitect D.F. Tersteeg.

Het huis ligt aan de rand van de uitgestrekte Hoorneboegseheide. Tersteeg heeft deze prachtige landschappelijke site volledig geïntegreerd in zijn tuinontwerp, waarbij de heide vroeger tot aan de voet van het huis en haar architectonische terrassen door liep. De karakteristieke elementen van gemetselde keermuurtjes, trapjes en flagstonepaden vormen de architectonische overgang naar het hoger gelegen fraaie huis. Een dwarsas en een middenas verbinden het huis met zijn omgeving.

Door de voormalige bewoners is de heide langzaam teruggedrongen tot nagenoeg het eind van het terrein en vervangen door gazon. Ondanks verschillende tuinrestauraties was de beplanting op de terrassen in een slechte staat. De huidige eigenaren hebben Debie & Verkuijl gevraagd een nieuw beplantingsplan voor dit deel op te stellen en tevens een nieuw terras bij de zwemvijver achterin de tuin te ontwerpen.

Uitgangspunt voor de inrichting van de terrassentuin was het benadrukken van de zichtassen en behoud van de oude buxushagen en kegelvormige taxuspylonen. De dwarsas met buxusvakken is benadrukt met een invulling van taxuswolken. Door het terugbrengen van platte-bandes (een smalle grasrand) krijgt de as meer rust en komen de flagstonepaden mooier uit. Aan de buitenzijde zijn weelderige bloemenborders ingeplant. Het talud met sierkeien is gerespecteerd en met passende traditionele beplanting ingeplant.

De twee hoger gelegen ‘tuinoksels’ zijn ingetogen ingeplant met hulstwolken die de aanblik van het imposante huis verzachten. Bloeiende solitaire heesters zorgen voor de seizoenbeleving. In deze tuinen zijn de halfverharde paden bestraat met flagstones, aansluitend op de lager gelegen paden, waardoor een harmonieus geheel met een serene uitstraling is ontstaan.

(grootte 14.250 m², ontwerp 2012, aanleg in 2013, particuliere opdrachtgever)

 

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Integratie van een nieuw terras

Het nieuwe terras van flagstones voegt zich in het licht glooiende landschap. Door een laag keermuurtje is de overgang vanaf de achterzijde nauwelijks waarneembaar en schuift het terras als het ware in het glooiende gazon. Door twee royale grassenborders met kleurrijke vaste planten wordt de overgang van de tuin naar het achterliggende heidelandschap op een fantastische manier aangezet. De tuingrens met het achterliggende natuurgebied is vanaf de hoger gelegen terrassen nauwelijks waarneembaar en vormt een naadloze overgang met het heidegebied.