Huize Bergkwartier, Amersfoort (1923)

Edwardian Sunken garden

Deze karakteristieke villa in Engelse Landhuisstijl ligt in de monumentale wijk Bergkwartier van Amersfoort. De villawijk is ontworpen door tuinarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen in de toen gangbare Landschapsstijl. Het huis heeft door Six Architects een aanbouw gekregen passend bij de oorspronkelijke bouwstijl. Hiervoor is de storende aanbouw uit de zestiger jaren verwijderd.

Vanuit de voor die periode kenmerkende 'Arts and Crafts' gedachte, is de tuin in 'Architectonische Stijl' ontworpen. Een 'Sunken Garden' is centraal in de achtertuin gesitueerd. Deze verdiepte tuin heeft gemetselde keermuurtjes, trapjes en waterbassins met rondom de zo karakteristieke kleurrijke bloemenborders. Een krachtige padenstructuur verbindt de verschillende tuindelen met de villa en wordt beëindigd door twee prieëlen.

Het hoogteverschil wordt met architectonische elementen zoals fraai gemetselde keermuurtjes, trapjes en hagen geaccentueerd. Tegen dit strakke lijnenspel worden gesnoeide buxuswolken als natuurlijk contrast in de voortuin afgezet.

(grootte 2.000 m², ontwerp 2008 en aanleg 2009, particuliere opdrachtgever)

In samenwerking met Six Architects te Zeist en Van de Burgt en Strooij te Amersfoort

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Historisch onderzoek

In 1898 ontwierp tuinarchitect H.F. Hartogh Heys van Zouteveen (1870-1943) het villapark Bergkwartier. Het uitbreidingsplan voor dit villapark was een particulier initiatief waarvoor de Naamloze vennootschap ‘Nieuw Amersfoort’ was opgericht. Dit terrein van 70 hectare groot aan de westelijke rand van de stad Amersfoort, werd door een bouwmaatschappij als villapark bebouwd met villa’s en ambtenaars- en onderwijzerswoningen. Het aanleggen van villaparken was een landelijke tendens. De tuinarchitecten Smits en Schulz uit Naarden werkten in 1900 het ontwerp van het Bergkwartier verder uit.

Aanleg en onderhoud

De tuin is bij de Tuin van het Jaar 2013 gehonoreerd als mooiste particuliere tuin van Nederland met een 2e prijs. (Klik hier voor het filmpje)