Historie

De geschiedenis van kasteel Gemert start in 1391 met de bouw van het huidige monumentale kasteel. Het poortgebouw is omstreeks 1607 gebouwd, de ingang is hierbij in zuidelijke richting verplaatst. Vanaf dat moment was de toegang niet langer direct aan het centrumplein van het dorp gerelateerd (heden het Ridderplein). Vervolgens is het kasteelcomplex zich in meerdere stappen in zuidelijke richting uitgebreid, waardoor een aaneengeschakelde reeks van gebouwen en hoven is ontstaan.

Rondom het kasteel is nog een kasteeltuin aanwezig die sterk verdicht is. Het kasteel is daardoor vanaf het plein en haar omgeving vrijwel onzichtbaar. Een van de onderdelen van de kasteeltuin is de buiten de kasteelgracht gelegen ommuurde moestuin uit 1884. Deze ommuurde moestuin vormt een bijzondere nuance in de geschiedenis ondanks dat zij nog maar 125 jaar oud is. 

Na protesten van omwonenden tegen de plannen voor nieuwbouw heeft de kloosterorde zich elders gevestigd. In 2008 werd het kasteel door de gemeente Gemert-Bakel aangekocht.

Convent Gemert, Gemert (1881)

Nieuw kloosterhof in de voormalige moestuin

Het middeleeuwse kasteel Gemert, gelegen in het gelijknamige dorp, huisde sinds 1881 verschillende kloosterordes. Het kasteelensemble bestaat uit meerdere onderdelen en heeft onder andere een ommuurde moestuin. Vanaf 1970 werd het kasteel het hoofdkwartier van de Congregatie van de Heilige Geest. Door de toenemende vergrijzing en het teruglopend aantal paters zocht de Congregatie een nieuw onderkomen, welke gevonden werd in de ommuurde moestuin. Six Architects heeft voor de realisatie van dit nieuwe klooster een specifiek woongebouw ontworpen waarin naast woonappartementen, ook een religieuze ruimte is opgenomen.

Debie en Verkuijl is verantwoordelijk voor het inrichtingsplan voor de buitenruimte. Er is in dit plan geprobeerd de authentieke landelijke sfeer van de omgeving te combineren met de ingetogen sfeer van het Convent. Door het gebouw op te nemen in een hoogstamboomgaard is er een fraaie overgang gemaakt met het omliggende landschap. Met behulp van van een slingerend dwarspad zijn de verschillende thematuinen met elkaar verbonden. Onder deze thematuinen vallen de meditatietuin, een kruidentuin en een bloementuin. Zij zijn uitgewerkt volgens een herinterpretatie van de klassieke vierdeling.

Door het gebruik van gebogen lijnen en een verrassende centrale ruimte heeft de tuin een bijzondere dimensie gekregen. Daarnaast zijn de verkeersafwikkeling en looproutes zodanig ingepast dat deze geen afbreuk doen aan de opzet van de tuin. De boomgaard ligt hier als een grid overheen. Het gebouw, samengenomen met het inrichtingsplan van de binnenruimte, maakt het nieuwe kloosterhof tot een indrukwekkend ensemble. 

 

 

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

(grootte 5.500 m², ontwerp 2009, opdrachtgever IRIS vastgoed ontwikkeling bv, in samenwerking met Six Architects te Zeist)