Kasteelpark Renswoude

Een hedendaagse beleving van een historisch perspectief

Debie & Verkuijl heeft in 2014 het tuinhistorisch onderzoek van kasteelpark Renswoude uitgevoerd. Met deze kennis als basis zijn vervolgens een visie en herstelplan opgesteld.

De combinatie tussen een geometrische 17e eeuwse tuinaanleg en de latere toevoegingen in landschapsstijl zijn kenmerkend voor het kasteelpark. Deze combinatie wordt gebruikt en versterkt in het ontwerp, waardoor de verschillende tuinstijlen weer beleefbaar worden. De lanen in en om het kasteelpark worden gezien als belangrijke structuurdragers binnen het landschap. Het herstel van de lanen en het versterken de geometrische uitleg verankert het park in zijn omgeving. Daarnaast kan het lanenstelsel van kasteel Renswoude op grotere schaal gezien worden als een verbindende factor tussen bestaand erfgoed, maar biedt ook kansen voor de ontwikkeling van nieuw erfgoed.

De landschappelijke padenstructuur en slingervijver is in de loop der tijd verschraald. Door het herstel van fraaie vloeiende belijning en aanplant van afwisselende heesters en bomen wordt de beleving van het romantische park verbeterd.

De uitvoering van het ontwerp staat voor 2017 gepland.

 

(grootte 38 hectare, Ontwerp 2015, Tuinhistorisch onderzoek en waardestelling 2014, opdrachtgever Utrechts Landschap)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it