Rijksmonumentale Polderhuis, Jaarsveld (1675-1903)

'Vivo leo cespite tutus: De Hollandse Leeuw is veilig     achter de groene zoden van de dijk.'

Het rijksmonumentale Polderhuiscomplex aan de Lekdijk-Oost te Jaarsveld is in 2012 herbestemd en gerestaureerd op advies van Hylkema Consultants. Het complex bestaat naast de vijf bouwkundige onderdelen -het polderhuis, een voormalige woning, een paardenstal, een stenen wachthuis en een schuur- ook uit een omliggend boerenerf met omhaagde boomgaard en een geometrische voortuin.

De nieuwe inrichting integreert de waardevolle landschappelijke onderdelen zoals de boomgaard en de ligging aan de Lekdijk met enkele cultuurhistorische onderdelen zoals de voormalige bunker en de peilpomp. Het erf is gebruiksvriendelijk ingericht, met betere parkeervoorzieningen, zodat er ruimte vrij kwam voor een buitenterras van de theeschenkerij en het kantoor.

Het landelijke karakter van het achtererf is zorgvuldig gerespecteerd en krijgt met de zorgvuldig gekozen materialisering meer uitstraling. De bebouwing is omsloten met een grindverharding, waarbij het binnenplein gemarkeerd wordt met een carré van leikastanjes. Enkele bijzondere onderdelen, zoals de verhoogd gelegen bunker en de waterpompinstallatie zijn geaccentueerd met Cortenstaal. De boomgaard is weer tot een grid teruggebracht, waarbij de slechte en overtollige fruitbomen verwijderd zijn zodat de oude exemplaren weer beter tot hun recht komen. De niet passende taxushaag is vervangen door een meer passende ligusterhaag. Het gehele achtererf heeft een robuuste tijdloze uitstraling gekregen.

De voor- en zijtuin is met rechthoekige buxusvakken formeel ingericht. De vakken zijn met een vaste planten ingeplant en geven het gebouw een kleurig representatief aanzicht.

(4.450 m², ontwerp in 2012, aanleg in 2013, opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, in samenwerking met Hylkema Consultants)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Historie

Het polderhuis is in 1903 in Hollandse neorenaissancestijl ontworpen door architect J.F. Klinkhamer en wordt deels verhuurd en vooral gebruikt voor representatieve doeleinden. De overige opstallen dateren van een eerdere periode (en gaan deels zelfs terug tot 1675) en dienen als opslag en huisvesting voor de dijkpost. De schuur is sinds 2012 ingericht als theeschenkerij en expositieruimte.

Situatie 1685 - Topografische atlas HUA