Boerenerf, Den Burgh (1859)

Verrassend eigentijdse invulling bij een boerenerf

De traditionele inrichting van een boerenerf is teruggebracht en biedt tevens ruimte voor het nieuwe gebruik als restaurant. Het voormalige toegangspad verbindt voor- en achtererf met elkaar, wordt met een kastanjelaan gemarkeerd en is tevens functioneel ingericht als parkeerzone. Materialisering is afgestemd op tradities en nieuw gebruik. Grind en oude gebakken klinkers zijn gecombineerd met betonnen veeroosters en stelconplaten, waardoor het geheel een robuuste uitstraling krijgt.

De voortuin is met gras en traditionele plantvakken ingericht. Achter de boerderij is op robuuste stelconplaten en een grindplein parkeren mogelijk. De zijtuin met kruiden/moestuin met boomgaard heeft een eigentijdse invulling gekregen. Lineaire bloem- en kruidenbedden wisselen elkaar met gras af. Hiertussen ligt het sfeervolle hoofdterras van het restaurant. De kop van de boerderij heeft een intiem terras dat kleinschalig is en omzoomd wordt met twee monumentale leilindes en een traditionele boerenborder.

(grootte 5.300 m², ontwerp 2011, uitgevoerd door derden 2012, opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam, foto's Paulien Varkevisser)

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Hollands landschap

Deze oer-Hollandse langgevel boerderij ligt op een zeer markante plek aan de Geniedijk die onderdeel is van de Stelling van Amsterdam die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De monumentale boerderij is als historisch relict ingepast in de nieuwe stedenbouwkundige situatie waarbij een deel van de Haarlemmermeerpolder ingericht wordt als kantorenpark. Doordat de locatie gekoppeld is aan de recreatieve verbindingsroute biedt zij mogelijkheden voor horeca exploitatie. Deze herbestemming vraagt een creatieve en passende oplossing voor de terreininrichting. De oorspronkelijke lineaire ontginningsstructuur van de Haarlemmermeerpolder is in het tuinontwerp benadrukt en herkenbaar gemaakt.

Planproces

Doordat Stadsherstel Amsterdam ons in een vroeg stadium voor advies ingeschakeld had, is het vergunningtraject soepel verlopen.