Huize De Bijenschans, Hilversum (1919)

Uitgekiende inpassing in heidelandschap

Voor de terrassentuin is uitgangspunt dat de zichtassen benadrukt blijven met behoud van de oude buxushagen en taxuskegels. De dwarsas is benadrukt met een invulling van taxuswolken. Door het terugbrengen van een smalle grasrand genaamd platte-bandes krijgt de as meer structuur en komen de flagstonepaden mooier uit. Aan de buitenzijde zijn weelderige bloemenborders met passende traditionele beplanting ingeplant.

De twee hoger gelegen ‘tuinoksels’ zijn ingetogen ingeplant met hulstwolken die de aanblik van het imposante huis verzachten. Bloeiende solitaire heesters zorgen voor de seizoenbeleving. Een landschappelijke overgang naar de heide is met twee royale grassenborders gemaakt. En een groot heidevak is aangeplant waardoor de tuin ongemerkt overgaat in het achtergelegen natuurgebied.

Onze hoveniers zorgen tweemaal per jaar voor een grote onderhoudsbeurt waarbij de hagen en taxusvormen gesnoeid worden en de plantvakken voorjaars- en winterklaar gemaakt worden.

(grootte 14.250 m², ontwerp 2012, aanleg in 2013, sinds 2013 in onderhoud, particuliere opdrachtgever)

 

Linkedin Share Facebook Share Twitter Share Google Plus Share Pin it

Achtergrond

Huize De Bijenschans heeft een tuin uit 1918 ontworpen in Architectonische Stijl van tuinarchitect D.F. Tersteeg. De ligging aan de rand van de uitgestrekte Hoorneboegseheide was volledig geïntegreerd in zijn tuinontwerp, waarbij de heide vroeger tot het huis met haar architectonische terrassen door liep. In de loop der tijd is de heide door voormalige bewoners tot het eind van het terrein vervangen door gazon. Ondanks verschillende tuinrestauraties was de beplanting direct rondom het huis in een slechte staat.

De huidige eigenaren hebben Debie & Verkuijl gevraagd een nieuw beplantingsplan op te stellen en tevens een nieuw terras met zwemvijver te integreren.